Кога ќе каже Бугарија дека има Бугари во Албанија, јас сум првиот владика или свештено лице што стапнало по распадот на албанската (енверхоџина з.н.) држава и таму со мисијата што ја извршивме крстивме преку 5-6 илјади Македонци во Мала Преспа, вели владиката Петар.

– Ниту еден од тие луѓе не се декларира, во тоа време, дека е Бугарин или дека припаѓа на грчката нација или на српската… Туку сите се декларираа Македонци. И со тоа сакам да ви кажам дека тие се поголеми патриоти од многу наши Македонци патриоти под наводници, што денеска манипулираат заради лични и други интереси со својата рационална кауза, вели митрополитот Петар.

Бугарската министерка Екатерина Захариева при неодамнешната официјална посета на Албанија изјави дека „бугарското малцинство е уште една можност што Бугарија треба да ја искористи за да и помага на Албанија“.

– Бугарија е подготвена да го поддржи со наставници и учебници изучувањето на бугарскиот јазик од нашето малцинство во Албанија, изјави Захариева.

(Д.Г.)

 

Крстивме преку 5-6 000 Македонци во Мала Преспа итн ниту еден од тие луѓе не се декларира во тоа време дека е бугарин

Митрополит Петаp: Но кога ќе ти рече Бугарија државата дека има бугари во Албанија а првиот човек владика или свештено лице што стапнало по распадот на албанската држава тоа сум јас и таму со мисијата што ја извршивме, крстивме преку 5-6 000 Македонци во Мала Преспа итн ниту еден од тие луѓе не се декларира во тоа време дека е бугарин или да припаѓа на грчката нација или на српската нација, сите се декларираа Македонци. И со тоа сакам да ви кажам дека поголеми патриоти се од многу наши македонци патриоти под наводници, денеска што манипулираат заради лични интереси итн со својата рационална кауза.https://twitter.com/1VidiVidi/status/1317831193530949632

Gepostet von Види Види am Sonntag, 18. Oktober 2020