Од сослушувањето на д-р Фаучи во Конгресот со низа шокантни детали за Ковид 19, за тоа како врз лекарите бил вршен притисок, како биле сокривани информации, како се криело дека вирусот истекол од лабораторијата во Вухан финансирана со американски пари, до тоа како се спроведувала задолжителната вакцинација со мНРА вакцините:

Сенатор д-р Мекормик:

Инсинуирано е дека само политичарите, блогерите и теоретичарите на заговор не се согласуваат со вас. Сакам да истакнам дека јас сум веројатно единствениот член на Конгресот кој всушност лекувал пациенти за време на пандемијата, од самиот почеток до самиот крај, за време на ноќните смени во ургентно, илјадници пациенти во тоа време. Во 2020 година бев цензуриран; мојата медицинска лиценца беше загрозена затоа што не се согласував со бирократите, буквално блокиран на интернет, како личност која лекува пациенти со најсовремени технологии, развива теории, но давајќи се од себе додека бев цензуриран од владата на Соединетите Држави, која прв пат се вмешува и го презема местото на медицинските работници како експерти во здравството. Секое несогласување околу третманите за КОВИД-19, мандатите за маски и секоја јавна политика околу пандемијата веднаш беше означена како антинаука. Гледав како службениците во јавното здравство и политичарите им кажуваа на моите пациенти кои опции за третман се најдобри за нив, без оглед на нивните коморбидитети или медицинска историја. И покрај моето образование, обука и искуство, моите мислења беа сметани како заговор и дезинформација од таканаречените здравствени експерти кои никогаш не лекувале пациент во текот на целата пандемија. Ова истакна зошто владата никогаш не треба да се вметнува меѓу пациентите и нивните доктори. Американскиот народ заслужува да носи медицински одлуки преку разговори со своите лекари наместо политички мотивирани мандати. Д-р Фаучи, дали некогаш сте лекувале пациент од КОВИД за време на пандемијата?

Д-р Фаучи:

Бев дел од тимот на Националниот институт за здравство кој се грижеше за некои пациенти, но ние не се грижевме директно за многу од нив.

Д-р Мекормик:

Во ред, значи „не“ практично. Сфатив, благодарам. Зошто би ме критикувал бирократ дека давам се од себе како давател на здравствена заштита? Ова е реторичко прашање, но зошто? Зошто владата, која никогаш не лекувала пациент со КОВИД, би диктирала третман? Можете да ги прочитате сите работи што ги сакате, но не сте таму, не гледате пациенти, не гледате како луѓето умираат, ги интубирате пациентите со таа болест во пред вас, гледајќи како се случува, гледајќи го развојот на оваа болест и всушност учите од неа. Но, бирократите ми кажуваат што е правилно и погрешно, а што е смешно е што, за се што бев цензуриран, се докажа дека бев во право. Рековте во интервјуто што го дадовте како дел од аудиокнигата напишана од Мајкл Спектер дека верувате дека институциите треба да им го отежнат животот на луѓето за да бидат под притисок да се вакцинираат. Можеме ли да го пуштиме аудио клипот на тоа, ве молам?

Аудио клип на д-р Фаучи:

„Морам да кажам дека не гледам големо решение освен некаква задолжителна вакцинација. Знам дека федералните службеници не сакаат да го користат тој термин. Штом луѓето се чувствуваат законски овластени и заштитени, училиштата, универзитетите и колеџите ќе ви кажат: „Сакаш да дојдеш на овој колеџ, ќе се вакцинираш; госпоѓо, ќе се вакцинираш“. Големите корпорации како Амазон и Фејсбук и други ќе речат: „Сакате да работите за нас? Ќе се вакцинираш.’ Докажано е дека кога им го отежнуваш животот на луѓето, тие ги губат своите идеолошки срања и се вакцинираат“.

Д-р Мекормик:

Ви благодарам. Дали сите забелешки за вакцинациите против Ковид се идеолошки срања, д-р Фаучи?

Д-р Фаучи:

Не, тие не се, и тоа не е она на што мислев.

Д-р Мекормик:

Во врска со тоа што им отежнува на луѓето да добијат образование, патување и работа, би рекол дека тоа беше многу во контекст, и многу сум навреден од ова. Алисон Вилијамс сведочеше пред оваа комисија за губење на работата затоа што бараше да биде исклучена од мандатот за вакцини на ESPN, што доаѓа од препораките од бирократи како тебе. Таа и нејзиниот сопруг активно работеа со експерт за плодност, лекар, за тоа како да забремени и се согласи дека е млада, здрава, сака да забремени и дека не треба да ја прима вакцината за медицински цели. Но, таа беше отпуштена затоа што ти го направи тоа, исто како што кажа во изјавата, затоа што сакаше да се осигураш дека нејзините идеолошките срања и попречуваат да работи, да го живее нејзиниот живот, да донесе лекарска одлука со нејзиниот доктор. Мислам дека Америка треба многу да се навреди поради ова. Токму на тоа мислеше кога рече дека треба да им е тешко на луѓето да живеат без вакцинација. Ти влијаеше на способноста на луѓето да работат, да патуваат, да се образуваат, да се самоопределуваат бидејќи на сите ни се дадени права од Бога. Засрами се. Д-р Фаучи, станавте доктор страв. Американците не ја мразат науката; Не ја мразам науката. Американскиот народ мрази да им се одземе слободата. Вие инспириравте и создадовте страв преку мандати за маски, затворање училишта, мандати за вакцини кои ја уништија довербата на луѓето во нашите јавни здравствени установи. Овој страв што го создадовте ќе продолжи да има брановидни ефекти во текот на следните генерации. Веќе ги видовте неговите ефекти во образованието и економијата и се друго. Рековте „ако не се согласувате со мене, не се согласувате со науката“. Д-р Фаучи, не се согласувам со вас затоа што не се согласувам со стравот.

Д-р Џексон:

Д-р Фаучи, морам да кажам, како и многу Американци, длабоко сум разочаран од вашите постапки за време на критичниот период во историјата на нашата нација додека бевте во клучните лидерски улоги како директор на Националниот институт за алергија и заразни болести и како главен медицински советник на претседателот Бајден. Врз основа на сето она што го научивме за време на пандемијата и сето она што го научивме преку работата на овој комитет, верувам дека вашите неуспеси произлегуваат и од напорите за самоодржување, манифестирани со низа лаги и прикривање, и од целосен неуспех на лидерството. На сите им беше очигледно дека вие и вашата организација, Националниот институт за здравство, имате многу да изгубите ако американскиот народ открие дека КОВИД-19 најверојатно протекол од лабораторија во Вухан, Кина, и дека вие, преку EcoHealth Alliance и Peter Daszak, всушност, го финансиравте ова истражување и дека оваа лабораторија активно и непромислено спроведуваше истражување за вештачко создавање вируси. Направивте се што е во ваша моќ за да го отфрлите и прикриете ова. Дури и регрутиравте други да ви помогнат во овој напор. За жал, ова ја чинеше нашата земја и светот драгоцено време, време кое можеби ќе доведеше до одговори во врска со потеклото, можеби ќе го успореше ширењето и речиси сигурно ќе спасеше животи. Иако мислам дека повеќето од нас цело време го знаеја она што штотуку го опишав, она што бев згрозен да го откријам преку сведочењето со заклетва пред оваа комисија е нивото до кое вие ​​и оние што работеа за вас отидовте да го прикриете очигледното. Само неколку примери кои се важни за сите да ги слушнат: д-р Лоренс Табак, поранешен технички директор на Националниот институт за здравство, сведочеше дека Националниот институт за здравство всушност финансираше истражување за лабораториски вируси. Ова беше засновано на дефиниција што првично ја користеше НИЗ и дефиниција што беше отстранета од веб-локацијата во октомври 2021 година и заменета со нова, многу подетална дефиниција со многу повисок стандард што оттогаш погодно ја користевте за да го дефинирате лабораториското тестирање и да го негира она што д-р Табак оттогаш го потврди. Тој, исто така, рече дека Алијансата EcoHealth не успеала правилно и навремено да пријави дека нивното истражување ги прекршило условите на грантот, нешто што остана целосно нерешено под ваш надзор. Д-р Моран, вашиот постар советник, од кого денес се обидовте да се дистанцирате, но чиј големиот број на мејлови јасно покажува дека имавте многу блиски и лични односи и кој директно ви одговараше, отворено се пофали со тоа како скрил барања за ПДИ Ислободен достап до информации, н.з.). Ве потсетувам дека законот бара вие и вашата поранешна организација да ги исполнувате барањата од Законот за слобода на информации. Ако вие или вашите вработени или вашата организација што сте ја надгледувале системски избегнувале транспарентност и незаконски криеле или уништувале документи кои со право му припаѓаат на американскиот народ, тогаш треба да бидете кривично обвинети. Дополнително, д-р Грегори Фолкерс, вашиот началник на кабинет, исто така се занимавал со нелегални практики во кои правел пораки користејќи симболи наместо букви за да избегне изложување на ПДИ. Во е-пошта во април 2020 година од д-р Моран до Питер Дашчак, тој вели: „Има работи што не можам да ги кажам“.

Па, се прашувам што не можеше да каже. Тој, исто така, рече: „Освен што Тони е свесен, а јас научив дека има постојани напори во рамките на НИЗ за да се надмине ова со минимална штета за вас, Питер и колегите, како и за НИЗ и НИАИД“. А потоа неколку дена подоцна, тој рече: „Имам причина да верувам дека веќе се прават обиди да ве заштитат“.

Во февруари 2021 година, д-р Моран му напиша на Џералд Кеуш од Универзитетот во Бостон, велејќи: „Овде научив од нашата дама за ПДИ како да направам е-пораките да исчезнат откако ќе добијам ПДИ, но пред да започне пребарувањето, така што мислам дека сите сме безбедни“. Д-р Фаучи, сакам да знам од што бевте заштитени и од што требаше да бидете заштитени. Ќе продолжам затоа што имам малку време овде. Тој продолжи: „Плус, ги избришав повеќето од претходните мејлови откако ги испратив преку Gmail“. Уште еднаш, незаконски и вистински криминал. Д-р Моран забележал во друг мејл до д-р Кеуш, велејќи: „Ги научив триковите минатата година од стара пријателка, Марџ Мур, која ја предводи нашата канцеларија за ПДИ и исто така мрази ПДИ“. За мене е апсолутно неверојатно што д-р Моран и Марџ Мур сè уште имаат работа и што нашите даночни обврзници сè уште ги плаќаат нивните  плати. Д-р Моран му напиша на д-р Дашчак во април 2021 година:

„П.С. Заборавив да кажам дека нема грижа за ПДИ. Можам или да испратам работи до Тони на неговиот приватен мејл или да му пренесам на работа или дома. Тој е премногу паметен за да дозволи колегите да му испраќаат работи што може да предизвикаат проблеми. Очигледно сте занемариле да се опкружувате со подеднакво паметни поединци. Д-р Моран му напиша на друг соработник, Питер Хотез, во јуни 2021 година на Медицинскиот колеџ Бејлор дека ги избришал сите негови мејлови поврзани со потеклото на КОВИД. Најдобар начин да се избегнат проблемите за ПДИ е да ги избришете сите пораки кога ќе дознаете дека темата е прилично чувствителна.’ Во октомври 2021 година, д-р Моран му напиша на Питер Дашчак: „ Питер, од бројните неодамнешни коментари на Тони до мене и од она за што Френсис беше гласен во последните пет години, ние се обидуваме да те заштитиме, а тие ја штитат сопствената репутација. Американскиот народ може да биде уверен дека ние ќе продолжиме да бараме одговори и да се залагаме за целосна одговорност од вас и вашите колеги, и покрај континуираните напори да се обидеме да го прикриеме ова. Д-р Фаучи, историјата нема да биде љубезна со вас, а вие ќе бидете познат како човекот кој го стави својот личен интерес пред интересот на американскиот народ, токму оние луѓе кои требаше да ги штитите. Вашите постапки, заедно со неколку други што ги имавме пред оваа комисија, целосно ја нарушија довербата на Америка во нашиот јавно здравствен систем и агенцијата што ја претставувавте половина век.