Прилог на Фокс Њуз стар неколку дена за вештачкото создавање на САРС КОВ 2 вирусот кој предизвикува Ковид 19 во лабораторијата во Вухан, а која била финансирана со американски пари со знаење на Ентони Фаучи.

Д-р Фаучи:

Вашата поента е дека грантот што беше финансиран од EcoHealth до Вухан го создаде SARS-CoV-2.

Сенаторот Ренд Пол:

Не знаеме дека потекнува од лабораторијата, но сите докази укажуваат дека е потекнува од лабораторијата и ќе има одговорност за оние кои ја финансирале лабораторијата, вклучувајќи ве и вас.

Д-р Фаучи:

Целосно се навредувам од лагата што сега ја пропагирате, сенаторе.

Шон Ханити Фокс Њуз:

Добро, со нас е авторот на „Измама: Големото прикривање на КОВИД“, сенаторот Ренд Пол. Во раните месеци од пандемијата, сенаторот Фаучи изрази дека не е убеден дека вирусот КОВИД-19 се прошири како резултат на лабораториска врска. Сега, во најраните месеци, во јануари, нема ли мејлови за кои сте пишувале, зборувале, а кои го покажуваат токму спротивното? Дека тие биле во паника дека, број еден, можеби го финансирале, број два, знаеле дека се случило истражување за вештачко создавање на вирусот, и дека се случило истражување за коронавирус, и дека можеби го финансирале?

Сенаторот Ренд Пол:

Да, еден од многуте застрашувачките мејлови што ги добива од асистент во јануари 2020 година е асистент кој вели: „Ох, господе, ова е истражување за вештачки вируси што финансиравме“. Ова е од неговиот асистент. „Ова е gain-of-function истражување (создавање за вештачки вируси) што го финансиравме, но не знам како тоа можеше да се случи бидејќи никогаш не отиде пред Комитетот за безбедност“. Така што, тие знаеја многу, многу брзо и беа загрижени за вината. Тие се загрижени за вината. Тие се загрижени дека нечии раце што ги допреле парите, секој што одобрил парите да одат во Вухан, на крајот ќе бидат обвинети. Така Фаучи всушност организираше текст наречен „Проксимално потекло“ во кој се отфрла теоријата за лабораториско создавање на вирусот. Тој наложил пет биолози да го напишат трудот, повеќето од нив биле добро наградени со големи грантови. Кристијан Андерсон доби грант од 9 милиони долари околу еден месец по ова. Во меѓувреме, сите овие луѓе приватно велеа: „Ох, господе, изгледа како да е изманипулирано“, но јавно велеа „тоа е теорија на заговор“. Отидоа на Фејсбук, го потиснаа, му рекоа на Фејсбук да ја потисне приказната за се што доаѓа од лабораторијата, сето тоа е теорија на заговор. Така, Фаучи во никој случај не бил објективен. Фаучи се потпре на ова, силно притискаше и ја искористи својата акумулирана моќ од 40 години за да се обиде да ја потисне секоја приказна дека ова доаѓа од лабораторијата.

Шон Ханити:

И секој што не се согласуваше беше етикетиран како теоретичар на заговор. Но, колку рано во пандемијата, мислите дека д-р Фаучи знаел дека всушност тоа е gain-of-function, дека тоа се случило во лабораторијата во Вухан и се случило со доларите на американските граѓани? Што ви покажуваат мејловите?

Сенаторот Ренд Пол:

27 јануари, има мејлови со почеток во 6:00 часот, тие одат преку океанот до Џереми Фарар во Англија и назад. Тие траат до 03:00 часот наутро. Во 3:00 часот наутро, Ентони Фаучи испраќа е-пошта до шефот на Комитетот за безбедност. Шефот на Комитетот за безбедност требаше да го види ова истражување, но никогаш не го направи тоа. И тој му праќа мејл во која вели: „Еј, нема што да се види овде. Еве еден труд кој вели дека најверојатно ова доаѓа од животни, а не од лабораторија.’ Зошто тоа му го испраќа на првиот човек на Комитетот за безбедност? Бидејќи на Комитетот за безбедност никогаш не му беше дозволено да го разгледа ова. Ако ова не е gain-of-function, сакам да ја видам дискусијата меѓу научниците. Фаучи вели дека сите научници горе-долу, сите рекле дека не е лабораториско истекување и дека вирусот е природен. Дозволете ми да ги видам размислувањата. Сакам да ги видам аргументите за и против. Тие нема да го откријат ова. Тие се построги од ЦИА за ова, а Националниот институт за здравство не се спротивстави на барањата на демократите и републиканците. Демократскиот претседател на мојата комисија го потпиша ова барање. Старо е повеќе од една година, а моите индивидуални барања се стари три години. Дале отпор, прикривале, а според асистентот на Фаучи, Дејвид Моренс, според него тоа било целно прикривање и дека уништиле мејлови и докази. Но, денес најшокантно и најизненадувачки беше што Ентони Фаучи го отфрли Дејвид Моренс, кој му бил асистент 20 години, и се однесуваше како речиси никогаш да не го сретнал, како да не бил дел од неговиот внатрешен круг, тој никогаш не носеше одлуки, немам пристап до мојата канцеларија – сето тоа е сосема спротивно од она што го вели Дејвид Моренс.

Шон Ханити:

Дали е ова истиот асистент што ја испрати тој мејл: „О Боже, ова е gain-of-function “?

Сенаторот Ренд Пол:

„Различен асистент. Но Дејвид Моренс работеше 20 години за Ентони Фаучи. Тој е повикан специјален советник на шефот на агенцијата, која е Ентони Фаучи. А вистинското прашање е ова: ако некогаш добиеме обвинител, можеби нова претседателска администрација која ќе го праша Дејвид Моренс под заклетва и ќе рече: „Ќе бидете казнети за уништување записи, можеби ќе бидете подготвени да ни ја дадете тоа целосна приказна за тоа што Ентони Фаучи знаел и кога го знаел тоа?’ Мислам дека има многу да се каже, но мислам дека една од причините Моренс е жртвено јагне овде, и го избраа како жртвено јагне, тој е платен повеќе од една година да не работи. Значи, тој е на платен одмор повеќе од една година, можеби веќе две години, од Националниот институт за здравство. Тие никогаш не донеле одлуки за него“.

Шон Ханити:

Па, да ве прашам ова. Националниот институт за здравство  неодамна официјално призна, конечно призна дека даночните обврзници ја финансирале gain-of-function. Добро, сега дознаваме дека научниците од Националниот институт за здравство добиле 710 милиони американски долари хонорари од производителите на лекови на КОВИД-19 за време на пандемијата КОВИД-19. Што треба да знае американскиот народ за тоа?

Сенаторот Ренд Пол:

Мислам дека кога имате компанија за лекови која произведува вакцина како Модерна, а јас знам за најмалку една исплата од 450 милиони долари за споделување на приходите од вакцината, треба да се запрашате како некој во Националниот институт за здравство може да биде објективен. Значи, ако Модерна има нов лек, како можат да бидат објективни кога штотуку добиле 450 милиони долари од компанијата? Така што навистина е ситуација, тоа е ротирачка врска помеѓу големите фармацевтски компании и владата. Некој мора да стави крај на тоа, а се надевам дека ќе го направи следниот претседател.

Шон Ханити:

„Измама: Големото прикривање на КОВИД“, бевте многу пред времето, сенаторе. Посакувам повеќе луѓе да те слушаа за ова. Потеклото на КОВИД, трошењето на НИХ, исто така нешто што се нарекува природен имунитет. Никој не сакаше да те слуша, но ти беше во право, сенатор. Ви благодарам.