Во текот на годината, бројот на Јапонци кои слават стогодишнина се зголеми за 1.428 луѓе.

Од вкупниот број, 88,5 отсто се жени, од кои повеќе од 81.500. Има нешто повеќе од 10,5 илјади мажи.

Најстарата жителка на Јапонија е Фуса Тацуми од префектурата Осака која има 116 години, а најстариот маж е 111-годишниот Гисабуро Сонобе од префектурата Чиба.