ВАШИНГТОН – Избраниот поткомитет за пандемијата на коронавирус неодамна ги разгледа доверливите документи на американскиот Стејт департмент (Стејт департмент) кои веродостојно сугерираат дека КОВИД-19 потекнува од несреќа поврзана со лабораторија во Вухан, Кина.

Документите, исто така, силно пренесуваат дека Кинеската комунистичка партија се обидела да го прикрие истекувањето од лабораторијата и дека Институтот за вирологија во Вухан (WIV) одржува врска со Кинеската народна ослободителна армија (PLA).

Претседавачот Бред Венструп (Р-Охајо) бара од Стејт департментот брзо да ја декласифицира оваа информација и да ја сподели вистината за потеклото на КОВИД-19 со американскиот народ. Овие документи претходно беа објавени во некласифицирана и високо редактирана продукција на Законот за слобода на информациите, првпат добиена и објавена од американското право да се знае – непрофитна организација која работи на разоткривање на владините неуспеси кои го загрозуваат јавното здравје.

Редактираните документи покажаа бројни, многу сугестивни теми, вклучувајќи: „Првичната епидемија можеше да биде задржана во Кина ако Пекинг не ја прикрише“ „Кси лажеше за да ја прикрие својата улога во прикривањето“ „Изведувач на PLA вклучен во изградбата на Институтот за вирусологија во Вухан“ „Присуството на PLA во WIV продолжи по завршувањето на изградбата“ „Официјалните кинески веб-страници покажуваат силна соработка помеѓу WIV и PLA“ „Сајбер докази за PLA Shadow Labs на WIV и Универзитетот за биоинженеринг“.

Бидејќи сè повеќе докази продолжуваат да укажуваат на несреќа поврзана со лабораторија во Вухан, Кина, како веројатно потекло на пандемијата КOVID-19, безбедното отстранување на овие излишни измени е чекор кон транспарентност и одговорност.

„Ви пишуваме денес за да побараме веднаш да преземете чекори за декласифицирање на овие информации за американскиот народ да има поцелосна слика за доказите на владата во врска со потеклото на пандемијата КOVID-19“, напиша претседателот Венструп.

Видете ги високо редактираните документи на Стејт департментот овде и овде.

Прочитајте го писмото на претседателот Венструп до државниот секретар Антони Блинкен овде