Чешкиот претседател Милош Земан денеска се извини за бомбардирањето на НАТО врз поранешната Југославија во 1999 година во која учествуваше неговата земја, а тој во тоа време бил премиер. Тој ова го изјави во текот на денешната посета на српскиот претседател Александар Вучиќ на Прага. 78 дневното бомбардирање предводено од САД врз српските трупи ги принуди да излезат од Косово и по двегодишната војна, Косово доби независност.

„Сакам да ја искористам оваа можност да се извинам за бомбардирањето врз поранешната Југославија. Чешка „очајно “ бараше партнери во Алијансата кои би се спротивставиле на таа идеја за бомбардирање но, на крајот не успеа. Тоа беше недостаток на храброст. Со оваа молба за прошка, јас ја решив мојата долгогодишна траума, затоа што каењето е ослободувачко “ изјави Земан.

Вучиќ изјави дека српскиот народ „секогаш ќе биде благодарен “ кон Земан, затоа што тој изјави нешто што никој пред него не го сторил тоа.

„Од овој момент српскиот народ нема да го доживува чешкиот само како пријателски, туку и како братски народ. Српскиот народ нема никогаш да ги заборави зборовите на Земан, вечно ќе бидеме благодарни за тие зборови, затоа што тоа што го кажа за бомбардирањето никој претходно не го изусти“ изјави Вучиќ.