Американскиот амбасадор во Белград, Кајл Скот, изјави дека многумина во Србија веруваат дека омразата кон Америка е добра работа и дека таа секој ден е  бомбардиран со најстрашни лаги за неговата земја, како и за другите западни земји и Европската унија.

На Дигиталниот самит во Белград, амбасадорот преку неколку примери на видео бим ги претстави навредите и пцовките што ги добивал преку Твитер во последните две години и разните „совети“ за тоа каде да ја продолжи кариера, што треба да работи или да јаде.

Откако објави фотографија на која се гледа како доброволно дарува крв, следеше нечија порака: „Јади г …а, земете му 20 литри крв“.

Скат кажа дека, меѓу другото, е навредувана неговата мајка, му порачувале да „оди дома и да умре“, на фотографија му доцртувале мустаќи….

-За ова време додека сум на Твитер, кожата ми стана поцврста од кожата на седло“, рече Скот, заблагодарувајќи им се на „мрзителите“ што го навредувале, повторувајќи дека неговата работа е да го слушне ставот за САД, но и да сфати дека во Србија сè уште се свежи спомените од 90-тите години.

-Многумина во Србија веруваат дека омразата кон Америка е добра работа. Секој ден, Србија се бомбардира со најопасни лаги за Америка, за западните земји и ЕУ. Тоа не и служи на интелигенцијата на српскиот народ, поради што се соочуваме со разни предизвици, за да ја пренесеме пораката , рече Скот.

Тој потсети дека односите на САД и Србија не започнале во 90-тите, дека Србија не била основана во времето на Слободан Милошевиќ и дека треба да ги потсети Србите дека двете држави имаат долга заедничка историја, истакнувајќи дека „Србите не биле секогаш злосторници и не биле секогаш жртви “.