Денеска не сум тука со позиција да бранам вето. Ќе разговараме за две димензии – отварање на преговори од страна на една подготвена Европа и реформа на процесот на преговорање, изјави францускиот државен секретар во европски прашања Амели де Моншалан пред состанокот на Советот за општи работи на ЕУ во Луксембург на кој треба да се расправа и за старт на пристапните преговорите со Македонија и Албанија.

– Тоа е долг и фрустрирачки процес за земјата која преговара и не создава доверба. Затоа ова е одлична шанса да разговараме како Европа може да ја реформира целокупната постапка за преговарање и пристапување. Станува збор за самиот процес кој мора да биде ефикасен и самите преговори да имаат структура. Франција смета дека Европа треба се реформира. Сите земји од Балканот имаат европска перспектива и тука нема двојби, но треба да изнајдеме кредибилни начини со цел да се создаде доверба и во регионот и во Европа. Граѓаните се тие кои не се задоволни, рече Моншалан.