Руската инвазија врз Украина доведе до значителна промена во европското јавно мислење, бидејќи двојно повеќе Европејци, речиси две третини од нив, сега ја гледаат Москва како противник или ривал отколку пред војната, покажува анкета спроведена во 11 земји-членки на Европската унија.

Повеќе од 60 отсто од Европејците веруваат дека Европа треба да „остане неутрална“ во воениот конфликт меѓу САД и Кина околу Тајван, според анкетата објавена вчера.

Од друга страна, помалку од една четвртина, 23 отсто, би сакале нивната земја да застане на страната на Америка доколку „Кина го нападне Тајван и САД го бранат“.

Во просек, 62 отсто од анкетираните Европејци ја поддржуваат неутралноста во однос на Кина. Четири петини од Австријците се за неутралност, додека дури и во Полска, најпроамериканската членка на Европската унија, мнозинството од 51 отсто се за неутралност.

Истражувањето на ЕЦФР, исто така, покажа дека големо мнозинство ја поддржува ЕУ да ги подобри своите одбранбени способности наместо да се потпира на САД.

Околу 64 отсто од испитаниците во 11-те земји-членки на ЕУ рекле дека Русија на Владимир Путин ја гледаат како конкурент (девет отсто) или како противник (55 отсто), што е двојно повеќе од бројот на оние кои се чувствувале така во истражувањето спроведено во 2021 година.

Сепак, уделот на луѓето кои имаат многу негативен став кон Русија варира – 74 отсто во Данска, 71 отсто во Полска, 70 отсто во Шведска, 67 отсто во Холандија и 62 отсто во Германија, додека 37 отсто мислат така во Италија и само 17 проценти во Бугарија.

Околу 39 отсто од Унгарците и 65 отсто од Бугарите ја гледаат Русија како сојузник или неопходен партнер. Авторите на извештајот оценуваат дека загрижува тоа што „Италија е некаде помеѓу“, бидејќи другите членки на ЕУ може да стравуваат дека Рим ќе ја преиспита својата проукраинска позиција.

Помал процент од Европејците, речиси половина (48 проценти), рекле дека мислат дека нивната земја би требало да има само „ограничени“ односи со Русија доколку војната заврши со мировен договор. Но, дури и таму има разлики. Прекинувањето на сите врски со Русија најмногу е поддржано во Полска, 39 отсто, додека силна поддршка за целосна повоена соработка со Русија е изразена во Германија (26 отсто), Унгарија (32 отсто), Австрија (36 отсто) и Бугарија (51). проценти).

Анкетата, во која биле испитани повеќе од 6.000 луѓе во 11 земји-членки на ЕУ, покажа дека граѓаните се помалку желни за конкуренција и ривалство со Кина отколку Вашингтон и европската елита.

Економски санкции против Кина би поддржале 41 отсто од Европејците доколку Пекинг ѝ обезбеди значителна воена помош на Русија во нејзината инвазија на Украина, додека 33 отсто би се спротивставиле на таков потег.

Истражувањето на ЕЦФР покажува дека само 31 отсто од Французите и 33 отсто од Германците ја гледаат Кина како „партнер“, додека 50 отсто од Германците и 41 отсто од Французите ја гледаат Кина како ривал или противник.

Погледот на Европејците за САД се подобри од 2021 година, но три четвртини од испитаниците се согласија дека Европа не може „секогаш да се потпира на САД“ и дека ѝ требаат сопствени одбранбени капацитети.

Во случај Трамп да се врати во Белата куќа, 34 отсто од испитаниците рекле дека безбедносниот сојуз со САД би бил значително послаб, 22 отсто дека би бил малку послаб, 15 отсто дека ништо нема да се промени, додека шест отсто рекле дека ќе биде малку посилен.

Загриженоста за можниот реизбор на Трамп, исто така, доведе до силна поддршка од 74 отсто за идејата дека ЕУ треба да се грижи за сопствената одбрана наместо да се потпира на САД за безбедност.