Конзервативната партија на британскиот премиер Борис Џонсон не ја финансираше предизборната кампања со руски пари, изјави денеска министерот за безбедност Брендон Луис.

„Не, финансирањето на Конзервативната партија доаѓа од луѓе кои се регистрирани во Изборната комисија и кои се британски државјани“, изјави Луис за Би-Би-Си на прашањето дали партијата е финансирана од руски пари.

На странските државјани не им е дозволено да донираат во британските политички партии.