Срдечна честитка до мојата колешка Екатерина Захариева по повод Националниот празник на Бугарија. Ние ја сметаме нашата релација како многу важна и посветени сме да продолжиме да работиме заедно на понатамошно зајакнување на добрососедските односи”, напиша Османи по повод државниот празник на Бугарија со кој секоја година Бугарија го слави Санстефанскиот договор од 1878 година кој никогаш не беше реализизиран.

Со Договорот Бугарија ја доби цела Македонија. Со оглед на тоа што бугарската држава е формирана од Русија, па со добивањето на Македонија се ширеше руското влијание на Балканот, на Договорт се спротивставија другите големи сили како Австро-Унгарија, по што овој Договор беше поништен со нов на Берлиснкиот конгрес одржан истата година. СО него, Макеоднија одново беше вратена во рамки на Османското царство со обврска на султанот да спроведе реформи, кои исто тка не беа реализирани.