16 март 2019

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 3 март.

Денеска е Св. маченици Евтропиј, Клеоник и Василиск (Тодорова сабота).

Овие тројца маченици му беа блиски пријатели на свети Теодор Тирон. Беа затворени заедно со него. По неговото мачеништво се така остануваа во затворот, бидејќи се случуваше смена на намесникот. Неговиот намесник набрзо ги извади од затворот и се трудеше на разни начини да ги натера да се откажат од Христа, но откако се увери во нивната цврстина во верата, ги осуди браќата Евтропиј и Клеоник да бидат распнати на крст, а на Василиск, инаку роднина на свети Теодор Тирон, нареди да му ја отсечат главата. Така и се случи и овие тројца пострадаа околу 308 година.