Според календарот на Македонската православна црква денеска е Св. маченици Тимотеј и Мавра.

Овие маченици потекнуваа од Тиваида, а таму и живееле за време на царувањето на Диоклецијан. Тимотеј беше отец во тиваидската црква, а само неколку дена пред мачеништвото се беше оженил со Мавра. Тогаш настана прогон на христијаните и Тимотеј беше фатен и одведен кај управникот на градот.

Од него бараа да ги предаде црковните книги, а кога светиот Тимотеј одби да ги предаде книгите што сам ги беше препишувал и во кои се наоѓаше небесната ризница, управникот го предаде на маки. Наскоро истата судбина ја снајде и света Мавра.

Најпосле двајцата беа распнати на крст.

Според католичкиот календар, пак, денеска е Св. Иван Непомук.

Бил роден во средината на 14-от век во Непомук во Чешка. Завршил студии по теологија и станал свештеник. Луѓето доаѓале кај него за да се исповедуваат.

Сопругата за кралот Вјенчеслав Четврти, Софија го избрала Иван за свој исповедник. Кралот побарал од Иван да му каже за кои гревови се исповедала кралицата. Свети Иван го одбил поради исповедната тајна.

Затоа кралот им го предал Иван на крвниците, а тие го фрлиле во реката Влтава, во 1393 година. Така Иван Непомук умрел поради верувањето во Господ, како жртва на исповедната тајна.