На штотуку одржаната прес конференција претседателот на ДИК, Оливер Дерковски соопшти дека по речиси 97 отсто преборени гласачки ливња, Блерим Река освоил 75 715 гласови, Силјановска 309 499, а Пендаровски 310 751 гласови.

Според Дерковски во вториот круг одат Пендаровски и Силјановски. Тој изрази уверување дека изборите на 5 мај ќе поминат во иста атмосфера како и денешните.