Има многу внатрешни проблеми во ЕУ и би било опасно за нејзината одржливост да се внесат отворени прашања меѓу нејзините сегашни и идни членки. Но, не може да се заобиколи прашањето за проблемите кои се повеќе се откриваат во РС Македонија. Бугарија се залага за пристапување на земјите од Западен Балкан во ЕУ, врз основа на сопствените услуги на секоја земја.

Ова го истакна бугарскиот европратеник Ангел Џамбаски на конференција на тема „Западен Балкан“, што се одржа во Националата палата на културата (НДК).

Според неговите зборови, проширувањето на процесот во Западен Балкан се одвива со различен интензитет. Најактивна е интеграциската политика на земјите од Западен Балкан, откако значајни партнери и идни членки ќе бидат земјите Албанија, Косово, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Македонија и Србија откако ќе ги поминат неопходните промени што треба да ги направат во нивните општествата особено последните две земји.

– Секоја земја има свои карактеристики и задачи пред себе. Последните две земји – Македонија и Србија, за да станат дел од Унијата, ќе мора да направат многу реформи и да се ослободат од штетните зависности, категорично рече Џамбаски.

Тој посочи дека влезот во Европската унија е невозможен без осуда на авторитарните режими и без извинување од авторитарните лидери на угнетените нации и народи од поранешна Југославија.

– ЕУ мора да претстави јасен пристапен пат кој ќе послужи како позитивен поттик за реформи и промени. Многу вакви реформи може да се посочат, да се завршат и да се прават доследно, како пример за позитивна насока е Косово, истакна Ангел Џамбаски.