Нема да се откажеме да бараме ослободување на капацитетите за гас и да бараме таксата да не важи затоа што е неправедно наметната и нема ништо заедничко со пазарните принципи и со директивите на Европската Унија. Ако треба тоа ќе го направиме и пред меѓународните судови, изјави денеска премиерот Димитар Ковачевски.

Одговарајќи на новинарско прашање што ќе се случи доколку Бугарија не ги прошири капацитетите за да може да се набават поголеми количини гас и од други извори Ковачевски рече дека со министерот за економија Крешник Бектеши реагирале во Европската комисија дека таксата не треба да биде воведена со оглед на тоа дека целокупниот капацитет на влезната страна кон Македонија е даден од страна на Бугарија на „Гаспром“.

– Тоа значи дека ваква такса ќе предизвика зголемување на цената на електрична енергија и затоплување кај нас за 20 проценти. Затоа побаравме да се ослободи капацитет за да може С. Македонија да набавува гас од други извори, што нема да биде руски и со тоа нема да биде оптоварен со оваа дополнителна такса. Во моменот се водат разговори и на ниво на Европската Унија и со Бугарија со соодветното министерство за да може ова да биде направено. Минатата година успеавме заедно со Европската комисија и Бугарија да ослободиме капацитет за набавка на гас што не е исклучиво во сопственост на „Гаспром“ и се надевам дека и годинава ќе успееме да го направиме тоа, изјави Ковачевски, по настанот по повод Денот на национално осигурување.

фото:МИА