Тоа што се случи во периодот кога Ковачевски, Спасовски и Пендаровски и останатите во владата го прифатија, беше нешто кое што граѓаните најмалку го очекуваа. Затоа што на тој начин не само што ја понижија Македонија и не само што ја ставија во подредена положба, туку и се обидоа да манипулираат со свеста и интелигенцијата на граѓаните гледајќи ги во очи и лажејќи ги и како свесно да работеа за интересите за Бугарија и сега го заглавија евроинтегративниот пат на Македонија, рече претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски во „Дуел за Македонија“ на Канал 5 телевизија во однос на францускиот предлог.

Мицкоски посочи дека како ВМРО-ДПМНЕ јасно и прецизно кажале дека ова вака како што е конципирано за ВМРО-ДПМНЕ е неприфатливо и дека уставни измени под бугарски диктат нема да има.

„Еве јавно го кажувам и директно го гледам господинот Ковачевски во очи и му кажувам дека нема да има, под овие услови, промена на Уставот“, рече Мицкоски.