Родителите Алис Филипс и Рики Ветерли биле шокирани кога дознале дека нивниот син Фреди има невробластом, редок вид на карцином.

Лекарите ги известиле родителите на Фреди дека ракот се проширил низ целото тело, од носот до колената. Шансите да преживее беа многу мали. Сепак, сега малиот борец е во ремисија, па дури и тргнал на училиште!

Фреди отсекогаш бил среќно и здраво момче. Одеднаш тој почнал да се жали на болки во нозете. Неговите родители претпоставувале дека не е ништо премногу сериозно. Сепак, кога рекол дека не сака да оди на саемот затоа што нозете толку многу го болат, решиле да го однесат на лекар.

Испитувањето во болницата потврдило дека Фреди има масивен тумор во желудникот. Тој бил пренесен во болница, каде официјално му бил дијагностициран невробластом. Алис се присети: „Кога ни кажаа што има Фреди, бевме во шок. Не можевме да веруваме“.

Фреди веднаш започнал 70-дневен циклус на хемотерапија. Минатиот декември, му била направена трансплантација на матични клетки, а во февруари годинава, му бил отстранет туморот. „Тој беше болен и исцрпен од третманот, но издржа сè навистина добро“, рече Алис.

Таа открива дека Фреди добил многу сила од разговорот со својата помлада сестра додека поминувал низ третманите.

Во мај, Фреди конечно бил чист. Тој победи во битката, во која се чинело дека сите шанси се против него.

„Можевме да видиме карцином по целото тело, едноставно се чинеше дека е невозможно да преживее. Но, одлично се однесување и неверојатно се опорави и ние сме горди на него “, изјави мајката на Фреди, Алис.

„Тој навистина е нашето мало чудо“.