Законски е планот на британскиот премиер Борис Џонсон за суспендирање на работата на британскиот Парламент од средината на септември до средината на октомври, пресуди денеска шкотскиот суд.

Повеќе од 75 пратеници правно го оспорија правото на Џонсон да го суспендира парламентот, тврдејќи дека е тоа незаконско и неуставно бидејќи тој тоа го сака за да го протурка Брегзит без договор до 31 октомври, со ограничување на своите противници, пренесоа британските медиуми.

Судијата Рејмонд Доерти изјави дека ова не е прашање за судовите, туку е политичко прашање за кое треба да се изјасни парламентот и избирачкото тело.

Џони Чери, пратеничка на Шкотската национална партија, која ја предводеше иницијативата, изјави дека тие како подносители на барањето ќе се жалат на одлуката на судот.