Предлогот на најголемата опозициска партија во 47. Народно собрание на Бугарија 24 мај да биде национален празник и да се замени 3 март со потпишување на Санстефанскиот мировен договор меѓу Русија и Отоманската империја, што доведе до обнова на Бугарија, предизвика скандал.

Како што јави дописникот на МИА од Софија, на пленарната седница, пратениците на ГЕРБ-СДС предложија националниот празник на Бугарија повеќе да не биде 3 март, туку 24 мај – денот на Светите браќа Кирил и Методиј, на бугарската азбука, образование и култура и на словенската литература.

Причината за промената е што на 3 март Бугарија требаше да изрази благодарност до Русија за ослободувањето од османлискиот јарем, што предизвикува поделба во бугарското општество. Од ГЕРБ-СДС велат дека сметаат дека 3 март треба да остане празник, но не и национален.

Петар Канев од Бугарската социјалистичка партија на дебатата рече дека 24 мај е официјален празник на Русија. Од своја страна, пратеникот од ГЕРБ-СДС Петар Николов рече дека ова е празник и во Северна Македонија, но додаде дека доброто е што 24 мај обединува, а не раздвојува како 3 март.

Пратеникот од бугарските социјалисти Иван Петков ги праша колегите од ГЕРБ-СДС што ако не беше 3 март, што ќе правеа на 24 мај и дали немаше да се слави празникот на турската азбука и дали Бугарија немаше да беше турски султанат, да не беа Русите. Пратеникот од ГЕРБ-СДС Тома Биков одговори дека да не беше 24 мај, немаше да биде трети март и го обвини колегата од БСП дека не знаел дека тогаш немало турско писмо, туку арапско. Филип Попов од БСП ги повика колегите од ГЕРБ-СДС да не се противат на празниците.

Христо Иванов од „Демократска Бугарија“ ги обвини ГЕРБ-СДС дека го злоупотребиле проблемот со начинот на кој го доставиле предлогот во овој момент. Според него, на случајот со националниот празник на Бугарија требало да се пристапи систематски со создавање собраниска комисија, а не на овој елементарен начин. Но, изјави дека симболично ќе гласа „за“ промена на празникот. Лидерот на најмалата партија во Народното собрание „Вазраждане“, која е крајно националистичка, Костадин Костадинов, ги повика пратениците да не го чепкаат 3 март, бидејќи овој празник ги обединува Бугарите и порача дека без 3 март немаше да има мај. 24. На крајот, пратениците во бугарскиот парламент не одлучија дали 24 мај ќе го замени 3 март како национален празник на земјата.

Дописникот на МИА од Софија потсетува дека првото празнување на празникот на Светите браќа Кирил и Методиј во Бугарија (тогаш дел од Отоманската империја) било во Пловдив на 11 мај 1851 година по стар календар во организација на Најден Геров, а во новиот официјално се прославува на 24 мај и е неработен ден за училиштата и универзитетите во Бугарија.