Соборот на СПЦ треба официјално да ја потврди одлуката на вселенскиот патријарх Вартоломеј за признавање на автономната Охридска архиепископија наместо досега непризнатата т.н. Македонската Православна Црква (МПЦ), пишува српски Курир во штотуку објавениот подолг осврт на оваа тема, изнесувајќи податокот и дека на почетокот на мај, архиепископот Стефан и српскиот патријарх практично го договориле овој чин, но Вартоломеј побрзал за да ги преземе заслугите.

Еве што понатму пишува Курир:

Така, конечно, 55 години по расколот, треба да падне помирувањето со црквата во С… Македонија.

– Српската црква ќе го признае единството со сегашните расколници во Северна Македонија во рамките на Охридската архиепископија. Сакаше да го направи тоа сама, но намерно беше спречена од вселенскиот патријарх Вартоломеј, кој сакаше да испадне дека оваа одлука за канонско признавање на свештенството на поранешната расколничка црква во Северна Македонија е донесена исклучиво благодарение на него. И точно е дека хиерархијата на СПЦ, на чело со патријархот Порфириј, била подготвена да договори црковна заедница со расколниците, за што директно и индиректно се зборувало во неколку наврати во претходниот период, па дури и на почетокот на мај, кога тие се сретнаа во Ниш – патријархот Порфириј и архиепископот Стефан -, придружувани од архиереите на двете цркви – вели нашиот извор од СПЦ и додава:

– Признавањето на Српската православна црква ќе значи и дека ќе има сериозни кадровски промени во рамките на Православната Охридска Архиепископија (ПОА). ПОА беше автономна архиепископија во Северна Македонија, признаена од вселенскиот патријарх Вартоломеј и сите помесни цркви, а на литургијата требаше да го споменат само српскиот патријарх, како и сите други архиепископи и патријарси во православниот свет. Сега ПАО практично ќе биде преземена од сегашната расколничка хиерархија во Северна Македонија на чело со претходниот расколнички архиепископ Стефан и ќе се вика Охридска архиепископија. А поранешниот архиепископ на ПОА, Јован (Вранишковски), меѓу другото ќе се пензионира и поради тешката здравствена состојба, за што придонесе долгогодишниот прогон од страна на македонските власти, вклучително и повеќегодишните затворски казни.

Патријархот Вартоломеј на 9 мај објави дека Светиот синод на Вселенската патријаршија ја признал Црквата на Северна Македонија на чело со Архиепископот Стефан за канонска и валидна во целиот православен свет и со неа се воспоставува канонско и литургиско единство. Константинопол го признава името Охридска архиепископија, што значи дека областа на нејзина јурисдикција е само во границите на Северна Македонија, а употребата на терминот „македонски“ е исклучена, како и какви било деривати на тој термин.

Според нашиот извор, другите тројца владици на ПОА, Марко, Давид и Јоаким, кои биле најблиски соработници на Вранишковски, ќе добијат управа на еден од манастирите во Северна Македонија, па ќе го задржат епископскиот чин или ќе добијат епархии во рамките на Охридска архиепископија.

– Планот на СПЦ беше да го признае единството со расколниците во Северна Македонија на крајот на овогодинешната седница на Собранието и заедно да ја отслужат првата света архиерејска литургија што ќе означи помирување и обновување на единството – вели нашиот извор и додава дека Српската православна црква нема имот во Северна Македонија затоа што се што имала и е одземено за време на комунистичкото владеење.

Да потсетиме, зворничко-тузланскиот владика Фотија во беседа по повод Ѓурѓовден, 6 мај, порача дека непризнатата МПЦ на седницата на Собранието на СПЦ ќе се врати на канонско единство со СПЦ.

– Деновиве ме придружуваше Неговата Светост (Порфириј). Имавме средба со претставници на Македонската Православна Црква во Нишката епархија. Тоа е интересен дијалог на љубов, верба и надеж. И се надеваме, дај Боже, тоа да се случи, но прво да се молиме сите: Македонската православна црква, т.е. Охридската архиепископија, можеби повторно во мај, за време на Соборот во Белград, да се врати на канонско единство со Српската православна црква, а со тоа и на канонско единство со сите помесни православни цркви во Вселената – рече Фотије.

Да потсетиме, свечената седница на Собранието почнува во Сремски Карловци, каде утре е свечената седница, а во понеделник работниот дел на Собранието ќе продолжи во храмот Свети Сава во Белград.