ВАШИНГТОН – Денес, избраниот поткомитет за пандемијата на коронавирус, Бред Венструп (Р-Охајо) го објави преписот од препишаното интервју на д-р Френсис Колинс. Д-р Колинс помогна да го води владиниот одговор на пандемијата на КОВИД-19 како директор на Националниот институт за здравство (НИХ) до неговата оставка на крајот на 2021 година. Во врска со преписот, Поткомитетот исто така, објави нов меморандум на персоналот кој го истакнува клучните информации од препишаното интервју на д-р Колинс. Подолу се поважни сегменти од препишаното интервју на д-р Колинс:

Хипотезата дека пандемијата КОВИД-19 е резултат на истекување на лабораторија или несреќа поврзана со лабораторија не е теорија на заговор. И покрај тоа што претходно не се согласуваше со теоријата за истекување на лабораторија – и јавно и приватно – д-р Колинс сведочеше дека хипотезата за истекување во лабораторија навистина не е теорија на заговор.

ПОТКОМИТЕТ: „Сè што се бара е „да“ или „не“. Дали можноста за истекување на лабораторија е теорија на заговор?“

Д-Р КОЛИНС: „Морате да дефинирате што подразбирате под истекување во лабораторија“.

ПОТКОМИТЕТ: „Да се ​​остави можноста за лабораториска или несреќа поврзана со истражување, истражувач кој прави нешто во лабораторија, се заразува со вирус, а потоа ја предизвикува пандемијата. Дали тоа сценарио е теорија на заговор“?

Д-Р КОЛИНС: „Не во овој момент“.

ПОТКОМИТЕТ: „Многу зборувавме за ова, мислам дека го знам одговорот на прашањето, но сакам да го поставам. Дали потеклото на КОВИД-19 е сè уште нерешено прашање?“

Д-Р КОЛИНС: „Да“.

Упатството за социјално дистанцирање „од 6 стапки“ што го одобрија федералните службеници за јавно здравје веројатно не се заснова на никаква наука или податоци. Д-р Колинс се согласи со д-р Фаучи дека не видел никаков доказ за поддршка на директивата „оддалечени 6 стапки“ – која беше промовирана од службениците за јавно здравје и предизвика широка економска и социјална штета на Американците.

ПОТКОМИТЕТ: „Продолжување на социјалното дистанцирање и различните прописи околу тоа. На 22 март 2020 година, ЦДЦ издаде упатство кое го опишува социјалното растојание за да вклучи останување надвор од собраниските поставки, избегнување масовни собири и одржување на растојание од приближно шест стапки од другите кога е можно. Го прашавме д-р Фаучи од каде потекнуваат шест стапки и тој рече дека само што се појави, е цитатот. Дали се сеќавате на науката или доказите што ја поддржуваа растојанието од шест стапки?“

Д-Р КОЛИНС: „Не.

ПОТКОМИТЕТ: „Дали не се сеќавате на тоа или не гледате докази што поддржуваат шест стапки?“

Д-Р КОЛИНС: „Не видов докази, не сум сигурен дека би ми биле покажани докази во тој момент“.

ПОТКОМИТЕТ: „Оттогаш, тоа е ужасно голема тема. Дали сте виделе некакви докази оттогаш што поддржуваат шест стапки?“

Д-Р КОЛИНС: „Не“.

НИХ често ја нема потребната експертиза за предметот за да се осигура дека средствата на даночните обврзници на САД се трошат безбедно. Загрижувачки, д-р Колинс не бил свесен за каква било политика на НИХ која гарантира дека странските лаборатории се усогласени со американските стандарди и не се во спротивност со националните интереси на САД,

ПОТКОМИТЕТ:  „Ви благодарам. Прашавме голем број луѓе во врска со процесот на проверка или сертификација на странски лаборатории кои добиваат американски долари. Дали знаете што е тој процес?

Д-Р КОЛИНС: „Не.

ПОТКОМИТЕТ:  „Според вашето знаење, дали НИХ ги потврдува странските лаборатории кои добиваат американски долари?

Д-Р КОЛИНС: „Не го знам тоа“.

ПОТКОМИТЕТ: „Повторно, она што се обидуваме да го откриеме е дали, на пример, ќе добиете предлог што има странска лабораторија на него, дали НИХ ќе ја заврши целата работа сами или дали ќе го повика Стејт департментот, или дали би повикале некој друг оддел за да се обидат да утврдат дали таа странска лабораторија е реномирана“.

Д-Р КОЛИНС: „Не знам“.

Администрацијата на Трамп го водеше обвинението со право да го прекине, а подоцна и да го суспендира грантот на EcoHealth Alliance, Inc. во април 2020 година. Д-р Колинс сведочеше дека ја поддржува секоја акција за спроведување предложена од администрацијата на Трамп и извршена од НИХ.

ПОТКОМИТЕТ: Пред да започнеме со поединечни писма, го прашавме д-р Лауер и тој сведочеше дека нема да потпише или испрати писмо со кое не се согласува. Дали имате причина да се сомневате во тоа тврдење?

Д-Р КОЛИНС: „Не“.

ПОТКОМИТЕТ: „Дали се согласувате со секоја извршна акција што NIH ја презеде против EcoHealth?

Д-Р КОЛИНС: „Да“.

Др Колинс тврди дека д-р Фаучи го поканил да учествува во озлогласениот телефонски повик од 1 февруари 2020 година, кој наводно ја „поттикнал“ јавната приказна дека КОВИД-19 потекнува од природата и дека ја оцрни хипотезата за истекување на лабораторија.

 

Ова сведоштво директно е во спротивност со претходните изјави дадени од д-р Фаучи.

ПОТКОМИТЕТ: „Како ве информираа за овој повик?“

Д-Р КОЛИНС: „Мислам дека – повторно, пред четири години – првично бев информиран од д-р Фаучи дека повикот се случува. И тогаш, мислам дека ја добив оваа е-пошта проследена за тоа каква ќе биде агендата од д-р Фарар, кој очигледно беше лицето што го организираше повикот“.

ПОТКОМИТЕТ: „Дали д-р Фаучи ве замоли да се придружите на повикот?“

Д-Р КОЛИНС: „Да“.

ПОТКОМИТЕТ: Еве го имаме. Поранешниот директор на НИХ Френсис Колинс немал податоци и не видел никакви податоци за поддршка на наредбите за социјално дистанцирање од HHS.

Самиот транскрипт документира дека директорот Колинс имал докази дека маскирањето ќе им наштети на децата.

Од транскриптот:

Во областа на маскирањето, очигледно маските станаа толку голема работа за време на пандемијата. Еден од специфичните аспекти за кој не интересира е науката и податоците што го поддржаа за децата. Така, СЗО препорача да не се маскираат деца помали од пет, бидејќи маските, цитирам, не се во севкупен интерес на детето, а против децата од 6 до 11 години да носат маски поради повторно, цитирање, потенцијалното влијание на носењето маска. на учењето и психолошкиот развој. Соединетите Држави препорачаа да се маскираат деца на возраст од две години, па директно се спротивставија на препораката на СЗО за тоа.

Дали се сеќавате која наука или податоци ја поткрепуваа таа препорака?

Д-Р КОЛИНС: Немам знаење за тоа.

ПОТКОМИТЕТ: Во ред. Сега излегуваат студии во врска со губењето на учењето и од затворањето на училиштата и од носењето маски во детството – конкретно за маски, децата не можат да ги видат возрасните како зборовуваат и тоа предизвикува проблеми со говорот. Дали сте свесни за тие прашања?

Д-Р КОЛИНС: Општо земено, да.

ПОТКОМИТЕТ: Дали се согласувате дека има губење на учењето и други несакани последици од носењето маски?

Д-Р КОЛИНС: Морам да зависам од експертите кои ги оценуваат тие работи кои имаат докази, тие велат дека тоа е така.

Ова се сите докази потребни за дефинитивно да се докаже дека на Министерството за здравство и човечки услуги на Соединетите држави (HHS) му треба целосна ремонт.

(Транскритот и појаснувањата се објавени од страна на д-р Роберт Малоун)