Свештеникот Томас Ешенбахер (53) од Хамелбург во германскиот регион Баварија, нашол многу интересен начин да ги намами машки членови во неговата црковната заедница да посетуваат црква. И самиот голем љубител на виски, свештеник забележал дека приказните за Бог и религијата многу полесно се почнуваат кога во разговорот е вклучено и шкотско виски.

По вискито, според свештеникот, вниманието останува на приказните за Бог и Црквата, па затоа одлучил  овој алкохолен пијалок да го искористи како средство за привлекување на сограѓаните на мисите.
Неодамна најави дека ќе организира виски сеанси, а првите 30 места беа распродадени за неколку минути!

Настаните, како што е читање на Библијата, едноставно немаат ефект, но со виски многу полесно доаѓам до верник и кај нив многу поефикасно се будат темите и интересот за Бог и црквата, вели Ешенбахер.

За време на неговите (свештенички) сесии, кој трае три часа, Виски служи не само како мотив за дискусија за религијата, туку, како што тврди Томас, и го забавува темпото на брз живот во кој се наоѓаат членовите на неговата заедница.
За време на неговата (свештенички) сеанса, која трае три часа, вискито не се служи само како мотив за дискусија за религијата, туку, како што тврди Томас, и да го забави темпото на брзиот живот во кој се наоѓаат членовите на неговата заедница.
– Времето во кое живееме е пребрзо. Ние постојано се трудиме да ги завршиме сите обврски во осум часа, а често тоа е невозможно. На вискито му требаат најмалку десет години за да биде добро. Така и оваа моја порака не е само краток рок,  им порача свештеникот на верниците.

За време на сеансата, свештеникот служи пет видови виски, од кои четири доаѓаат од Шкотска и еден од Баварија. Иако сеансата трае три часа, свештеникот истакнува дека во текот на нив, тој не ги присилува верниците да ја почитуваат верата.

– Никому не му ја буткам Библијата во раце и наредувам дека мора да ја читаат.
Оваа моја сесија со виски не е наменета за да ја направи религијата наука, туку да може да се почувствува од длабочината на душата , вели Ешенбахер.
Иако доби неколку критики, Томас стана омилен во неговата заедница бар, кај машкиот дел од заедницата.