Поранешниот американски претседател Доналд Трамп побара од судијата задолжен за неговиот случај за обвинението за фалсификување деловни документи за да ги прикрие плаќањата на поранешната порно актерка Сторми Даниелс пред изборите во 2016 година, да му ја укине забраната јавно да зборува за случајот.

Трамп беше прогласен за виновен минатата недела, а пред почетокот на судењето во април, судијата Хуан Мерчан ги ограничи јавните изјави на Трамп за поротниците, сведоците и другите вклучени во случајот, бидејќи обвинителите некои од неговите изјави ги нарекоа „заканувачки“.

– Сега, кога судењето заврши, загриженоста на владата и судот не оправдуваат дополнителни ограничувања на правото на претседателот Трамп од првиот амандман, напиша адвокатот на одбраната Тод Бланш.

Поротата на Менхетен минатата недела го прогласи Трамп за виновен по сите 34 точки од обвинението за фалсификување деловни досиеја за да ја прикрие исплатата од 130.000 долари на актерката од филмови за возрасни Сторми Даниелс пред изборите во 2016 година за сексуална средба за која таа тврди дека ја имале.

Трамп негира дека имал сексуален однос со Даниелс и рече дека ќе поднесе жалба на пресудата.

Судијата Мерчан рече дека конечната пресуда ќе биде изречена на 11 јули.