Шефот на агенцијата на ОН за палестински бегалци Филип Лазарини соопшти дека војната во Газа предизвикала повеќе од половина милион момчиња и девојчиња да не одат на училиште.

„Секој ден на војна ги продлабочува лузните, создавајќи изгубена генерација ранлива на експлоатација“, порача Лазарини во објавата на социјалните мрежи. „На децата им се краде детството.

Високиот комесар потенцира дека оваа ситуација „треба да се промени, почнувајќи со хуманитарен прекин на огнот“.

Фото: Архива