Патријархот на Српската православна црква (СПЦ) Порфириј денеска на литургијата за помирување со Македонската црква рече дека по 55 години оздраве длабоката и болна рана на расколот со таа црква и дека ова е голем ден и чудо на Бог.

-Да се ​​радуваме и да се радуваме, да се радуваме, браќа и сестри, зашто денес се радува полнотата на црквата, се радуваат небото и земјата, се радуваат сите светии, Свети Сава и сите кои се засадени во неговиот корен, рече Порфириј во храмот Свети Сава во Белград каде служеше литургија на помирување заедно со архиепископот Охридски и Македонски Стефан и архиепископите на двете цркви.

Педесет и петте години што ги споменува патрихархот Порфириј се однесуваат на 1967 година кога МПЦ прогласи автокефалност, анулираји ја со тоа автономијата во рамките на СПЦ доделена 1959 година.

Реагираше и Јован Вранишковски кој истакнал:

„Најважниот ден во мојот живот. Постигнавме канонско единство во Христа. Секоја рана и секоја мака, гони – сето тоа се исплатеше. Сè издржавме заради единството во Христа. Изразувам најголема благодарност до српскиот патријарх – нашиот Порфириј за оваа победа на Црквата.“