Премиерот Бојко Ворисов му се јавил на Заев утрото (по изјавата на Заев за Илинденското востание) за да му каже дека неговата изјава се користи во Бугарија во политички цели и дека него, заради тоа, го напаѓа и опозицијата.

24 часа тврди дека тоа им е соопштено од добро информирани извори.

После тоа, пишува 24 часа, Заев се извини на бугарскиот народ преку Фејсбук за изјавата дека Илинденското востание е бугарско.