Шани Кларк го гледала својот 35-годишен син Мајкл Кларк како го чисти својот камион кога ја забележала неговата голема колекција енергетски пијалаци.

Таа изразича загриженост, но тој тоа го игнорирал и тоа бил крајот на нивниот разговор.

Неколку недели подоцна, Мајкл бил пронајден како лежи во своето возило. Доживеал тежок срцев удар. Лекарите подоцна утврдиле дека срцевиот удар е предизвикан од труење со кофеин.

Скршена Шани напиша на Фејсбук: „Не можам да ви ја опишам болката што моментално ја чувствувам; срцето ми е рането. Плачев и плачев. Тој го чистеше својот камион и видов големи конзерви енергетски пијалаци, и му реков: „Се надевам дека не ги пиеш тие пијалаци одеднаш“.

На тоа, тој само ги стегна рамената како неговата мајка да не знаеше ништо. Во тој момент, веќе не размислував за тоа “.

Пред смртта тој се пожалил на опстипација (запек).

По смртта на нејзиниот син во јануари 2014 година, Шани почнала да ја сложува сложувалката. Таа за медиуми изјавија дека пред да почине, нејзиниот син се пожалил на опстипација.

Шани исто така забележала дека Мајкл би купил пакет од четири „Мадер“ енергетски пијалаци, од кои едната содржи 160 милиграми кофеин (не се препорачува консумирање на повеќе од 400 милиграми кофеин на ден). Мајкл, исто така, пиел и по неколку кафиња кога се враќал дома.

Во обид да ја подигне свеста и да ги научи другите за опасностите од кофеинот по смртта на нејзиниот син, Шани создаде група на Фејсбук: „Свесност за смрт предизвикана од токсичноста на кофеинот“.

Иако Мајкл почина пред речиси шест години, Шани сепак е посветена на информирање на луѓето за токсичноста на кофеинот.