Здравствените власти остануваат на ставот Астра Зенека да не се дава на помлади од 60 години. Ова следи откако Европската агенција за лекови препорача секоја земја да заземе став поради можна појава тромбози кај млади лица после примена на вакцината.

-За тие што веќе добија една доза вакцина на „Астра Зенека“, а тоа се луѓето кои се вакцинираа во Србија, нема никакви препораки за каква било претпазливост, освен ако имаат некакви симптоми да се јават на контрола и преглед на лекар. Во однос на ревакцината со оглед на тоа што треба да дојде за период од три месеци засега нема некаков став, а ќе ги следиме и насоките од ЕМА и од други национални агенции и во текот на следниот период ќе заземеме став и во однос на ова прашање, изјави Венко Филипче, министер за здравство.