Според анкетата на Институтот за полутичко и социолошки истражувања, за потребетите на емисијата „Детектор“ на ТВ Сител, повеќето граѓани на Макеодниај го поддржуваат Договорот за добрососество со Бугарија со кој ни беше наметната ревизја на учебниците и историјата која подразбира дека историски Македонците не постоеле, а се измислени од комунистите во 1944 година. Согласно тоа, Самоил, Кирил и Методиј, Климент и Наум, Карпош, Гоце и другите илинденци се Бугари.

Тоа што е интересно е што според истата анкета, мнозинство испитаници не ја поддржуваат ревизијата на учебниците, согласно што и на историјата, а токму тоа е клучот на Договорт и основната болка на Бугарија. Како тогаш мнозинство го поддржуваат договорот, а исто така мнозинство ен ја поддржуваат содржината на тој Договор, веројатно треба да објаснат од „Детектор“. Но ако ова не е манипуалција (со чии пари се финансира емисијата?), тогаш не знаеме што е!