Денеска е 9 ноември (по стар стил) и се слави Преподобна Матрона Цариградска.

Од Пергија Памфилиска. Брзо ѝ се смачи бракот со некој цариградски големец Дометијан, па побегна, се преоблече во машка облека и под името Вавила стапи во машкиот манастир Свети Васијан во Цариград.

Но, бидејќи мажот ѝ непрекинато трагаше по неа, таа беше принудена да смени многу места, па беше во Емеса, Синај, Еусалим, Бејрут и најпосле повторно дојде во Цариград.

Се замонаши кога имаше дваесет и пет години, а се подвизуваше седумдесет и пет години.

Живееше вкупно сто години и кога се упокои беше игуманија на еден манастир во Цариград.

Мирно почина и се пресели во радоста на својот Господ, во 492 година.