На 11 август 1992 година со одлука на Собранието на Република Македонија беше усвоено државното црвено знаме со златно-жолто сонце, со осум основни и осум споредни сончеви зраци.

Употребата на ова знаме траеше до 5 октомври 1995 година, кога беше сменето во црвено со златно-жолто сонце, со осум сончеви зраци и химната „Денес над Македонија“.

Симболот на знамето кој е познат и како Ѕвездата од Кутлеш беше сменето под притисок на Грција, а актуелната Влада, според Договорот од Грција, донесе одлука до 12 август година овој симбол да исчезна од јавна употреба. Предвидено е симболот да биде елиминиран од сите јавни објекти.