Сите знаеме дека е здраво да се јаде овошје, дури и ако лице страда од дијабетес. Но, бидејќи овошјето содржи шеќери, дијабетичарите треба да обрнат внимание на количината и видот на овошјето што ќе го конзумираат.

Извесно време лекарите мислеа дека дијабетичарите не треба да јадат овошје, но модерната медицина укажува на спротивното.

Нутриционистите и експертите истакнуваат дека овошјето е важен дел од исхраната кај дијабетичарите и дека луѓето кои страдаат од оваа болест треба да консумираат двапати по 250 грама дневно, пишува германскиот Дијабетес Ратгебер, со објаснување дека тоа значи да се јаде едно јаболко или две малини.

Се препорачува избор на овошје со многу влакна што содржи многу вода, а списанието дава список на посакувани плодови:

Јаболка – Ова овошје е одличен избор за дијабетичари, бидејќи содржи малку калории и го поттикнува телото да согорува други калории.

Лубениците – содржат високо ниво на вода, исто како јагоди, папаја или сливи. Сите овие плодови имаат одлични перформанси при забавување на апсорпцијата на гликозата.

Грејпфрут и портокал – може да се користат за да се намали ризикот од високо ниво на шеќер во крвта, особено кога се конзумира со храна со ниски нивоа на маснотии, шеќер и скроб.

Ореви – Само десетина ореви содржат речиси 2 грама влакна и 2.6 грама алфа-линоленска киселина. Но, бидејќи оревите содржат многу калории, на дијабетичарите им е советувано да внимаваат на нивниот внес ако ја разгледаат тежината.

Списанието истакнува дека е важно да се знае како да се комбинираат плодовите со друг вид храна. Тие потсетуваат дека плодот полека го зголемува нивото на шеќер во телото кога се конзумира со храна богата со протеини, како што се сирење или природен јогурт.