Имаме постигнато договор за пет историски личности и за три историски периоди. Впрочем, заедно ги славиме. Нашите двајца претседатели беа во Ватикан и се поклонија пред Свети Кирил и Методиј и заедно го славиме тоа, како што е и Свети Климент и Наум, како што е и Цар Самоил. Таквите успеси треба да не мотивираат да одиме и понатаму затоа што низ овие експертски комисии тие работат на основа на факти и работат на основа на сознанија, рече Заев одговарајќи на новинарско прашање на прес-конференцијата по средбата со Јанев во Софија.

Заев потврди дека ќе се менуваат учебниците затоа што, како што истакна, така ќе ги учиме младите генерации што е историската вистина за која што сме се усогласиле.

Тој додаде дека историјата е многу важна. но оти уште поважна е и сегашноста и иднината.