Светската организација за здравје на животните (ОИЕ) денеска соопшти дека во фарма во северозападна Романија откриен е вирус на птичји грип Х5Н8.

Првпат по три години во Романија е регистриран вирусот на птичји грип, од кои угинаа 11.190 од 18.699 птици во регионот Марамурес, што се наоаѓа на границата соо Украина и Унгарија.

Организацијата со седиште во Париз, повикувајќи се на романските ветеринарни служби, истакна дека другите птици од јатото се усмртени.