Руската билкарка Елена Федоровна Зајцева тврди дека најобичниот плевел може да не спаси од бројни болести. Таа се колне во три билки: „Бог буквално ни ги фрлил под нозете!”

Од овие три билки може да се направи напиток или чај, а нивната комбинација му носи на телото апсолутно здравје.

Троскот

“Кучешка пченица”, пиреј, обичен пиреј, троскот (lat. Elymus repensje) е озлогласен плевел кој Бог буквално ни го има фрлено под нозете. Не постои ниедна градина без пиреј. Не постои болест која пирејот не може да ја излекува: Се користи во широк дијапазон, од афтамологија до онкологија.

Погледнете ги само мачките и кучињата кои честопати знаат да јадат троскот. За човекот овој плевел е непроценлив, бидејќи го обновува пореметениот метаболизам.

Одвар од пиреј (троскот) лекува цисти, уринарни инфекции, исфрла камења од бубрег и жолчка, лекува болести на белите дробови, хроничен бронхитис, цревни болести, дијабетес, хипертензија.

Коренот од пиреј лекува дисфункција на јајниците кај жени, туберколоза, фурункулоза.

Едноставно, не постои контраиндикација кога се користи троскотот. Поздрава и повкусна од пченицата. Од сувиот корен може да се направи кафе или каша, а оние кои живееле за време на Втората светска војна, добро се сеќаваат на вкусот од оваа билка.

Глуварче

Глуварчето исто така се смета за плевел. Рано напролет, неопходно е да се наберат младите листови од глуварче, да се потопат во вода за да се ослободи горчината, па пд нив да се направи салата.

Од овие листови може да се свари вариво, а коренот може да се испече со компир. Листот од глуварче лекува анемија, рак на желудник и црн дроб, артритис, остеопороза, воспалени лимфни јазли…

Наесен ако здогледате глуварче кое не процветало, ископајте го коренот и исушете го – тоа е чисто богатство.

Чичок

Чичокот е билка која може да се користи кај повеќе видови карцином. Може да го излекува дијабетесот, бронхитисот, артритисот, ревматизмот, остеопорозата, фрактури на коски, хернија… Чичокот е во состојба да излекува и хепатитис Ц.

Помага во лекување на тумор на црниот дроб како и цироза на црниот дроб. Помага во намалување на холестеролот, ги лекува бубрезите, исфрла каменчиња од бубрегот и жолчното кесе.

Коренот од чичок го спречува грипот и ја нормализира температурата. Чајот од корен од чичок и цветот од липа успешно ја лекуваат настинката и грипот.

Од сув и мелен корен од чичок може да се испече леб и да се свари каша, а од листот да се направи вкусно вариво или салата.

Од сувиот корен од чичокот, глуварчето и троскотот, може да се направи вкусна и здрава мешавина за кафе.

Елена Федоровна Зајцева советува корењата од овој коров да се откопува напролет, но може и наесен, природно да се исуши, а потоа да се сомеле и користи за варење на каши, кафе или за правење на леб.
Како се вари чај од корењата

Елена препорачува да земете лажичка сув и мелен коров од една билка и да ја потопите во 400 мл врела вода. Оставете чајот да врие 10 минути, а потоа тргнете го од оган.

Оставете го чајот да отстои два часа, па пијте го по половина шолја трипати дневно, пред секој главен оброк.

Не треба да ги мешате корењата за подготовка на чај. Пијте една седмица чај од глуварче, потоа втора седмица чај од чичок, па трета седмица чај од троскот.