Д-р Џон КЕМПБЕЛ

Претходно ги разгледавме различните заштитни улоги на витаминот Д против разни болести, ефектот врз имунитетот, и дека недостатокот на витамин Д предизвикува намален имунитет. Витаминот Д ни треба за да одржиме добар имунитет, заштитен ефект кај срцеви заболувања, заштитен ефект кај дијабетес и заштитен ефект кај автоимуни болести. И денес сакаме да ги разгледаме ефектот кај ракот бидејќи дефинитивно има заштитен ефект кај ракот на дебелото црево и веројатно има заштитен ефект кај ракот на простата. Но, она што можеме да го кажеме прилично дефинитивно сега од студијата што ќе ја разгледам денес е дека луѓето со рак на простата имаат многу подобра прогноза ако ги зголемат нивните нивоа на витамин Д. Значи, навистина доста важна студија, рак на простата како најчест рак кај мажите во западниот свет.

Ајде да го погледнеме овој труд овде сега, циркулирачки нивоа на витамин Д и смртност кај пациенти со рак на простата – мета-анализа на доза-одговор. Значи, тоа е доза-одговор бидејќи откриле колку повисоки нивоа на витамин Д, толку е помала смртноста кај луѓето кои веќе имале рак на простата. Сега, ова не е замена за третмани за рак на простата во воспоставената медицина туку треба да биде дополнително. Така според мене, на секој со рак на простата треба да им се титрира нивото на витамин Д. Тоа е евтина, ефикасна интервенција. Најскапиот дел, се разбира, е крвната слика и обидот да ги натерате вашите лекари да направат крвна слика. Самиот витамин Д е евтин и можеби тоа е неговиот најголем непријател – Големата фармацевски производители не може да заработат многу пари од тоа, така што големите испитувања што ги прават на новите лекови од кои можат да заработат многу пари не се направени. Затоа се обидуваме да ги објавиме овие поволности на овој канал.

Значи, ова е соодветно рецензирано истражување. Резултатот – повисоките нивоа на витамин Д може да го намалат ризикот од смрт кај пациентите со рак на простата. Простатата, се разбира, додава дел од течната компонента во семената течност, присутна само кај мажите. Сега, поврзаноста на циркулирачките нивоа на 25-хидрокси витамин Д – ова е активираниот вид на витамин Д во крвта, кој вообичаено ги мериме нивоата – со прогнозата за рак на простата беше она што се проучува. Тие спроведоа мета-анализа на доза-одговор, гледајќи различни студии. Тие вклучија седум подобни кохортни студии, собирајќи до 7808 пациенти.

Што најдоа? Резимето на коефициентите на опасност за смртноста специфична за рак на простата – она ​​што го открија е за секои 20 наномоли на литар во циркулирачкиот витамин Д, секој пат кога ќе се зголемуваше, тогаш ризикот од смрт се намалуваше за 9%. Во САД, тие често користат различна мерка за витамин Д. Во Велика Британија, ние користиме наномоли на литар; во САД користат нанограми по мл. И 20 наномоли на литар, тоа што го правите е да го делите со 2,5, така што ќе ни даде 8 нанограми на мл. Значи, односот на опасност беше 91, и патем, тоа е многу значаен резултат – P е еднакво на 0,02, така што тоа е само две шанси во илјада овој резултат да се појави случајно. Секогаш е важно да се погледне значењето на резултатот, дека ова не е случајно спонтан резултат – тоа е многу, многу малку веројатно со овие податоци. Значи сооднос на опасност од 91, што дава заштитна вредност од 9%. Така, вие само 91% веројатно ќе умрете ако имате 20 наномоли повеќе витамин Д отколку ако немате. Но, најдобриот начин да се погледне е тоа е заштита од 9% – тоа е начинот на кој јас мислам на тоа. Така, на секои 20 наномоли зголемување на хидрокси витаминот Д во крвта беше поврзано со 9% помал ризик од смрт.

Сега, тоа беше смртност од сите причини, како и смртност специфична за рак на простата. Станува уште поинтересно. Така, луѓето кои имале високи нивоа на витамин Д, на секои 20 наномоли на литар зголемување, имале 9% помали шанси да умрат во целост. Значи, очигледно, кога би имале зголемување од 40 наномол на литар, тоа би било 18% помала веројатност да умрат, што е прилично добро. Значи тоа важи и за смртноста од сите причини, како и луѓето кои умреа конкретно од компликациите на ракот на простата. Значи навистина доста импресивни податоци, си помислив. Коефициентите на опасност беа стабилни и не беа очигледно променети од ниту една студија, така што студиите беа прилично добро усогласени и не беа откриени докази за пристрасност во објавувањето, така што е добра мета-анализа.

Авторите велат дека оваа мета-анализа сугерира дека повисоките нивоа на 25-хидрокси витамин Д се поврзани со намалување на смртноста кај пациентите со рак на простата, а витаминот Д е важен заштитен фактор во прогресијата и прогнозата на ракот на простата. Сега, оваа студија не ни кажува дека витаминот Д на прво место штити од развој на рак на простата. Веројатно, но тоа всушност не ни го кажува.

Сега и овде има интересна графика. Ова е проценката на ризикот со 95% доверба за поврзаноста помеѓу витаминот Д и смртноста специфична за рак на простата. Значи, она што го гледаме овде е дека соодносот на опасност се намалува, односно ризикот од смрт се намалува како што се зголемува нивото на витамин Д. Значи, гледаме на овие нивоа овде, на ниво 110, добиваме дека овие пациенти имаат само 55% поголема веројатност да умрат. Со други зборови, гледаме нешто како 65% заштитен ефект на повисоките нивоа во споредба со пониските нивоа на циркулирачки витамин Д.

Како работи? Секогаш е добро ако имаме механизам кој ги објаснува овие работи. Доста начини кои ги предлагаат авторите. Можеби предизвикува прекин на клеточниот циклус, па митозата која е надвор од контрола што се случува кај ракот може да биде прекината и може да предизвика апоптоза. Овој процес на апоптоза е дека клетките кои знаат дека згрешиле, спонтано извршуваат самоубиство. Лизозомот во клетката се ослободува, а клетката само се вари. Така, тоа се зголемува со адекватни нивоа на витамин Д, со што суштински малигните клетки сами се варат, инхибирајќи ја клеточната пролиферација во неколку клеточни линии на рак на простата. Така, тоа го спречува прекумерното делење на клетките бидејќи тоа е ракот – тоа е процес на клеточна делба надвор од контрола. Заштита на епителните клетки на простатата од оксидативен стрес и неколку други механизми. Но, поентата е дека постојат веродостојни биолошки механизми зошто ова може да функционира. Не знаеме точно како функционира, но постојат веродостојни механизми што може. Значи, разумно е да се претпостави, комбинирано со овие емпириски податоци што ги даваат овие студии.

Навистина треба да ги промениме националните упатства во Соединетите Држави и Обединетото Кралство, каде што ракот на простата е рак број еден, за жал, кај мажите. Многу често. Значи, дали дополнувањето на витамин Д ќе помогне? Значи, дали можеме да го транспонираме ова во интервентни студии? Па, изгледа дека можеме. Ефектот на додатоците на витамин Д3 во развој на напреднат рак на простата. Ова е секундарна анализа на овие рандомизирани контролни податоци од VITAL, кои ги разгледавме претходно. И сега даваа 4.000 единици (што е 100 микрограми) витамин Д на ден. Сега, ова е она што си го земам во моментов. Веројатно ќе престанам кога сонцето ќе излезе повеќе и ќе добијам повеќе сонце, но тоа сè уште не е на северот на Англија, па јас лично земам 4.000 единици витамин Д дневно. Тоа се 100 микрограми витамин Д, а јас земам и 100 микрограми витамин К2. Тоа е она што јас лично го земам. Не можам да ви кажам вам што да земете, но тоа е она што го земам.

Сега, релативно мала студија, се разбира, бидејќи како што рековме, овие не се спроведени од фармацевтската индустрија која фрла 10 милиони долари пробно или повеќе за тоа, каде што ќе добиеме веројатно поубедливи резултати. Но, студијата сè уште беше направена на 24 од 44 испитаници – 55% покажаа намалување на бројот на позитивни јадра (тоа е бројот на позитивни јадра на биопсијата на простата) или намалување на резултатот на Глисон. Сега, оценката за Глисон е како се оценува хистологијата кај ракот на простата, така што повисокиот резултат на Глисон во основа значи дека клетките се повеќе недиференцирани, повеќе надвор од контрола. Значи, витаминот Д ја запира прогресијата на резултатот на Глисон или дури и намалувањето на резултатот на Глисон, што е навистина неверојатно добра вест. Ова е едноставно неверојатно. И во сите студии што ги разгледавме, воопшто немаше негативни ефекти од давање дополнителен витамин Д на овие нивоа – воопшто немаше негативни ефекти. Но, како што реков, јас лично го земам со витамин К2, па ако некој калциум се ослободи од зголемениот витамин Д, тој ќе оди во коските, а не во ткивата.

Сега, оваа студија излезе пред неколку недели овде, и ракот на простата кај црните Американци – ужасни стапки на морбидитет и смртност. Така, луѓето со африканска екстракција на Карибите, во Соединетите држави добиваат повеќе рак на простата од белците, Шпанците, исто така, и повеќе од латиноамериканците. Не сум сигурен за домородните Американци. Веројатно, мислам дека и тие добиваат помалку, но секако, црните Американци добиваат повеќе од белите Американци, повеќе од Шпанците, латиноамериканците – многу повеќе, имаат тенденција да го добијат тоа на помлада возраст, имаат тенденција да го добиваат поагресивно.

Затоа што, се разбира, темната кожа произведува помалку витамин Д, а оваа студија исто така покажува дека веројатно има некој вид генетски фактор и во тоа. Но, сè што прави навистина, прагматично, е тоа ја зголемува потребата за соодветно ниво на витамин Д кај црните американски мажи. Затоа ве молиме имајте го ова на ум бидејќи ова е толку едноставна здравствена интервенција со ниска цена. И ние сме ги виделе овие податоци постојано. Па, тоа е повторено многу пати. Овие докази – ги разгледавме неодамна студиите од Одделот за прашања на ветераните, на пример, каде што открија дека коригирањето на овие многу ниски нивоа што често ги добиваме кај црните американски мажи, или општо луѓето со темна кожа кои живеат на северните географски широчини генерално, кои примаат многу ниска количина витамин Д, и тоа е толку лесно да се поправи.

Па каде стоиме со другите видови на рак? Како што рековме, големите студии навистина не се прават бидејќи нема пари за ова. Но, Националниот институт за здравје во САД, Националниот институт за рак, тие се сосема јасни за ова – бројни епидемиолошки студии покажуваат дека повисокиот внес на крв или нивото на витамин Д во крвта се поврзани со намален ризик од колоректален карцином. повторно една од навистина вообичаените форми на рак. Така, мислам дека можеме дефинитивно да кажеме дека знаеме дека соодветните нивоа на витамин Д ќе ја намалат инциденцата на колоректален карцином. Можеме да кажеме дека тие веројатно ја намалуваат инциденцата на рак на простата, и мислам дека можеме да кажеме од доказите на овие студии дека ако некој добие рак на простата, смртноста значително се подобрува ако се одржуваат соодветни нивоа на витамин Д, давајќи 9 % намалена смртност за секои 20 наномоли на литар зголемување на витаминот Д.

Значи, навистина прашањето е до креаторите на политиките ширум светот – зошто тоа не се прави? Тоа е толку евтино. Многу сме среќни што имаме високотехнолошки лекови и високотехнолошки третмани и радиотерапија, се разбира, но зошто да не го дадеме и ова? Бидејќи во сите студии, не беа покажани негативни ефекти. Се работи за анализа на ризик-придобивка. Имаме третман овде со речиси сигурно високи нивоа на корист. Но, дури и да немало, дури и да е само потенцијална корист, затоа што во суштина немаме никаков ризик, па зошто да не дадеме третман без суштински никаков ризик, со речиси сигурно високи нивоа на корист, што не чини ништо? Тоа е тешко. Навистина не можам да видам зошто ова не се применува универзално.