И додека власта ги симнува државните знамиња од јарболите во повеќе градови низ Република Македонија, во крајот на војводата Јордан Пиперката, во кичевското село Белица, денеска на јарболот е дигнато ново знаме.

– Пред најголемиот христијански празник Велигден, традиционално, на ридчињата над нашето село, избледнетите знамиња на сите Македонци од целиот свет се заменуваат со нови. Нека ни е напомош и вечно да се слави нашата вера и нашиот единствен семакедонски симбол, порачаа жителите на Белица.

Кичевското село Белица се наоѓа на патот од Кичево кон Демир Хисар и е соседно село на Козица, родното место на Јордан Пиперката. И ветвото и новото знате кое го поставија беличани е со семакедонскиот симбол, сонцето од Кутлеш.

Деновиве симнато од јарболот на Водно е македонското знаме, а претходно тоа беше сторено и во Охрид, Неготино и во повеќе други општини во источна и западна Македонија.

Napomos da ni e denesniot i site predstojni Veligdenski praznici, vecno da si gi slavime so ljubov kon verata vo sloga i edinstvo obedineti kon site zaednicki celi koi sekojdnevno ke ni go podobruvaat zivotot i opstanokot na ovie prostori????

Gepostet von BELICA – БЕЛИЦА am Freitag, 26. April 2019