Претседателот на ДУИ Али Ахмети во Битола порача дека на референдумот на 30 септември ќе се гласа за  мирот, стабилноста, безбедноста и за иднината на земјата.

Тој поред него е историски момент дали земјата ќе оди напред или назад и оти за тоа треба да одлучат граѓаните.

– Се здруживме Албанци и Македонци за една заедничка цел, на овој референдум да гласаме за иднината на идните генерации без разлика на вероисповедта, без разлика на националноста. На 30 септември ќе гласаме за мирот, стабилноста, безбедноста, гласаме за иднината. Овој е историски момент за тоа дали земјата ќе оди напред или наназад, рече Ахмети на вчерашните средбите со граѓаните во Битола.

Активностите за информирање на граѓаните во врска со референдумот што ќе се одржи на 30 септември ќе продолжат и во текот на денешниот ден,  кога централниот штаб на ДУИ ќе присуствува во Охрид и Струга.