Податоците добиени од анкетата на Сојузот на наставници од Ниш покажуваат дека над 800 ученици и околу 200 наставници во 44 училишта во Ниш се заразени со Ковид, пишува српскиот весник „Јужне вести“ кој главно го покрива јужниот дел на Србија.

Велат дека веќе им е тешко да организираат настава и затоа покренале иницијатива училиштата да се префрлат на онлајн настава. Со оваа иницијатива тие бараат од Синдикатот на просветните работници на Србија да побара од Министерството за образование да организира настава онлајн.

Претседателот на Синдикатот на просветните работници од Ниш, Владан Ќириќ, вели дека бројот на заразени деца и вработени во училиштата, како и бројот на оние кои се во изолација, постојано расте.

-Анкетата што ја спроведовме, а која опфаќа 44 училишта, вчера покажа дека има околу 800 заразени ученици и над 150 заразени наставници. Денеска веќе се заразени повеќе од 200 наставници, а бројките постојано се зголемуваат – вели Ќириќ.

Тој забележува дека бројките се веројатно уште поголеми бидејќи во Ниш има уште десетина училишта кои не се вклучени во истражувањето. Официјални информации за бројот на заразени и за состојбата во училиштата во Ниш, новинарите на „Јужни вести“ побараа од раководителот на училишната управа во Ниш, но Министерството не го одобри разговорот со него.

Гордана Арсиќ од Нишкиот синдикат вели дека веќе е тешко да се организира настава и дека за една недела ќе биде уште потешко.

„Затоа предложивме да се премине на онлајн настава најмалку една-две недели додека не поминат овие бранови, додека ситуацијата малку да се смири, бидејќи министерот во ниту еден момент не ги споменува просветните работници при донесувањето на одлуката за започнување на директна настава. Тој се осврнува на бројот на заразени студенти и само тоа му е важно“, објаснува Арсиќ.

Тој додава дека во некои училишта неколку професори кои предаваат ист предмет се заразени и дека тоа ја отежнува ситуацијата уште повеќе бидејќи нема кој да ги замени. Тој смета и дека во Ниш има повеќе од 800 заразени ученици, бидејќи смета дека многу родители не ги носат децата на тестирање.

„Забележувам разлика помеѓу отсуството на деца на часови и пријавените случаи на позитивни. Затоа изразувам сомнеж во официјалните бројки“, заклучува Арсиќ.

Да потсетиме, српскиот Тим за училишта одлучи по зимскиот распуст сите ученици од прво до четврто одделение во основните училишта да се вратат во училниците, а постарите основци и средношколци да го следат комбинираниот модел, кој вклучува настава онлајн и во училишта, како и групи.