„Сакам да објаснам уште еднаш зошто од државните институции нема да може да има македонска телевизија, односно нема да може да има придавка македонска. Во оваа држава живеат и други освен Македонци. И тоа не е измислено со овој договор. Вие не можете во државна институција која ги опслужува сите граѓани да ставите придавка македонски зошто другите, пред се Албанците велат дека ако пишува македонска армија тоа значи дека армијата е само на Македонците. Ако академиците согласно меѓународната пракса избоксуваат МАНУ да си го задржи своето име јас им плаќам пијачка на сите. Јас ги частам сите ако успат тоа да го избоксуваат зошто пред да пробаат да преговараат со Грците тоа мора да го направат и со Албанците“, изјавил Пендаровски.