Американскиот претседател Доналд Трамп со остра реторика против Германија пред самитот на лидерите на НАТО во Брисел, изјавувајќи за време на состанокот денеска дека Германија е “потполно контролирана од Русија” и се справува со контроверзниот проект за гасоводот „Норд стрим 2“.

Изјавата на Трамп како да го зашемети генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг, кој напорно работи да го убеди Трамп дека сојузниците на НАТО реагираат на повторените барања на претседателот за зголемување на воените трошоци.

“Мислам дека е многу тажно кога Германија ќе направи голем договор за нафта и гас со Русија, каде што од исто време треба да се чувате од Русија, а Германија плаќа милијарди и милијарди долари годишно за Русија”, рече Трамп за време на појадокот.

“Значи ние ја штитиме Германија, ја заштитуваме Франција, ги заштитуваме сите овие земји. И голем дел од нив склучуваат договор за гасовод со Русија, каде што плаќаат милијарди долари во руската каса. А ние треба да ве заштитиме од Русија? Мислам дека тоа е многу несоодветно”, вели Трамп.

Трамп, во своите забелешки, го повика Герхард Шредер, поранешниот канцелар на Германија, за неговата вмешаност во проектот за гасоводот.

“Никогаш не требаше да се дозволи да се случи тоа”, рече Трамп. “Но, Германија е целосно контролирана од Русија. Бидејќи тие ќе добијат 60 до 70 проценти од својата енергија од Русија и нов гасовод … мислам дека е многу лоша работа за НАТО и не мислам дека требаше да се случи, и мислам дека треба да разговараме со Германија за тоа. ”

Проектот “Норд стрим 2” е планиран гасовод од Русија до Германија преку Балтичкото Море, кој треба да додаде 55 милијарди кубни метри гас на постојната рута – предизвика повлекување од Централна и Источна Европа, како и од Европската комисија, поради загриженоста дека ќе се заостри контролата на рускиот Газпром во региони кои традиционално се многу зависни од рускиот гас.

Брисел е загрижен дека новиот гасовод ќе му даде на Гаспром посилна позиција на пазарот на гас на ЕУ, поткопувајќи го проектот на Европската енергетска унија, кој пак има за цел диверзификација на снабдувањето со гас на блокот и намалување на влијанието на Русија во однос на снабдувањето со гас на Европскиот континент.