Македонија го зазема второто место во светот по бројот на деца кои не примиле никаква вакцина од раѓање.

Ова го покажува глобалниот извештај на УНИЦЕФ во кој се анализирани податоци за 55 земји во светот, од кои 29 се наоѓаат во Европа и Централна Азија. Извештајот наведува дека довербата во вакцините е значително намалена, особено по минувањето на пандемијата. Босна и Херцеговина, Киргистан и Македонија се на исто место со Македонија, а полошо стои само Молдавија.

„Загрижувачки е фактот дека по пандемијата, довербата во детските вакцини значително падна. Имунизацијата е една од најголемите успешни приказни на човештвото. Тоа доведе до искоренување на болести како што е сипаницата и спаси животи на милиони луѓе од опасни болести, вклучително и мали сипаници и детска парализа. Не смееме да дозволиме бранот и стравот од дезинформации, кои беа многу зголемени од пандемијата, да донесат опасност по животите на децата“, вели Патрисија Ди Ховани, претставничка на УНИЦЕФ за Македонија.

Извештајот покажа дека за разлика од светските трендови каде невакцинираните деца се главно во најнеразвиените и најсиромашните земји, во Македонија бројот на деца со „нула дози“ е во градовите и тоа во најбогатите и најразвиените делови од државава. УНИЦЕФ дава препораки до институциите како да се намали процентот на невакцинирани деца.

„Да се продолжи со идентификација на сите невакцинирани деца и истите да се имунизираат. Да се ​​зајакне довербата во вакцините во соработка со локалните единици. Дајте приоритет и финансирање на услугите за имунизација и примарна здравствена заштита. Да изградиме здравствени системи преку инвестирање во медицински тимови“, наведуваат од УНИЦЕФ.

Според извештајот на УНИЦЕФ, пандемијата ја уништила вакцинацијата на децата речиси насекаде во светот, како резултат на големиот притисок врз здравствениот систем за канализирањето на ресурсите за имунизација со вакцината против Ковид, потоа поради недостигот на здравствени работници и мерките за карантин. Како резултат на тоа, 67 милиони деца во светот не примиле редовни вакцини во периодот 2019-2021 година, по што опфатот со вакцинација опаднал во дури 112 земји.