Познатиот македонски кардиохирург д-р Жан Митрев дава совети до граѓаните како да се однесуваат во услови на пандемија од коронавирус и надворешните временски прилики:

– Никако не треба да се прави физичка активност надвор. Зошто? Затоа што со било која физичка активност, движење, шетање надвор, така наречено на свеж воздух, значи на ладен воздух, а со тоа ако сте позитивни, а со самото тоа патот на вирусот за спуштање до плуќата повозможен. Затоа, јас би препорачал, покрај изолација и седење дома, никако вежбање надвор, или било какви спортски активности, или било каков напор, или вопшто да се излегува надвор додека е свежа, затоа што сето тоа може да го убрза процесот на инфекција, вели  Митрев.

Во видеото погледнете ги останатите препораки на д-р Жан Митрев.