САД обезбедуваат 119 милиони долари на вакцини против мајмунски сипаници.

Американските власти побрзаа да обезбедат серија договори за вакцини против мајмунски сипаници кои би можеле да достигнат 13 милиони дози и до 299 милиони долари доколку се искористат сите опции.

Данската фармацевтска компанија Bavara Nordic ќе ја обезбеди првата серија на лекови – кои првично беа дизајнирани за справување со сипаници, но оттогаш се одобрени за мајмуни сипаници. Баварскиот нордик, исто така, најави сличен договор со неоткриена европска земја, со вакцините кои не треба да пристигнат до 2023 година.

Вашингтон, исто така, купи антивирусен третман против мајмунски сипаници, tecovirimat, во вредност од 7,5 милиони долари.